Από το Blogger.

Γαλακτομπούρεκο


Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βυρηττού
  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 5 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 3-4 αυγά
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια & 1 πορτοκάλι
  • Φλούδα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 6 βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • Κανέλλα & γαρύφαλλο (ξύλο)

Πως το κάνουμε:
  1. Βάζουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύσμα από λεμόνια και πορτοκάλι, 1/3 από τη ζάχαρη και τις 4 βανίλιες.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αφού πήξει η κρέμα μας, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό, τα ξύλα κανέλλας και γαρύφαλλου, τις 2 βανίλιες και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι (έχουμε αφαιρέσει τις φλούδες και τα ξύλα των μυρωδικών).
  4. Μόλις κρυώσει η κρέμα μας, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  5. Λειώνουμε το βούτυρο και αφού αλείψουμε το ταψί, αρχίζουμε να στρώνουμε τα 2/3 από τα φύλλα μας τοποθετώντας τα ένα-ένα αλείφοντας το κάθε ένα ξεχωριστά με το βούτυρο. Μόλις ολοκληρώσουμε το στρώσιμο της βάσης, τοποθετούμε την κρέμα μας και γυρνάμε τα φύλλα προς το κέντρο.
  6. Ολοκληρώνουμε την προετοιμασία του γλυκού, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία στρωσίματος των υπόλοιπων φύλλων και τελειώνοντας αυτή τη φορά γυρνάμε τα φύλλα προς τα έξω ώστε να «κλείσουμε» την κρέμα μέσα στα φύλλα. Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι στο σχήμα που θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό και το τοποθετούμε στο φούρνο.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στο δεύτερο ράφι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια.
  8. Αφού ψηθεί, το βγάζουμε και αμέσως ρίχνουμε το σιρόπι.
  9. Για το σερβίρισμα, προαιρετικά πασπαλίζουμε τα κομμάτια με κανέλλα.

Λίγα μυστικά ακόμα
Σημείωση: Για να διατηρηθεί τραγανό το φύλλο επιλέγουμε ή το γλυκό μας ή το σιρόπι να είναι κρύο. Αφού σιροπιάσουμε το γαλακτομπούρεκο το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ένα ακόμη μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε γάλα με όσο το δυνατόν πιο πολλά λιπαρά.
* Σε περίπτωση που θέλουμε μια πιο "ligh" έκδοση, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί το βούτυρο με μαργαρίνη και ένα όχι τόσο λιπαρό γάλα.


Τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του άρθρου υπόκεινται υπό την ιδιοκτησία του ιστοχώρου μας http://greekvisions.blogspot.gr και www.greek-visions.com
Για οποιαδήποτε αναδημοσίευση παρακαλούμε να αναφέρετε ως πηγή τουλάχιστον ένα από τα δύο ιστολόγια.
Share on Google Plus

About ben

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου