Από το Blogger.

Μπακλαβάς



Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βυρηττού
  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 500 γρ. φιστίκι Αιγίνης
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλλα σκόνη, ½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
  • 3 βανίλιες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • Φλούδα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 2 ξυλαράκια κανέλλας & περίπου 10 ξυλαράκια γαρύφαλλο

Πως το κάνουμε:

  1. Σε multi ή μπλέντερ τοποθετούμε το φιστίκι και το θρυμματίζουμε γυρνώντας το διακόπτη 2-3 φορές από 4-5’’ κάθε φορά, για να μην το κάνουμε σκόνη.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το φιστίκι, τη φρυγανιά, 1φλυτζάνι ζάχαρη, κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη και ανακατεύουμε.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό, τα ξύλα κανέλλας και γαρύφαλλου, τις βανίλιες και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  4. Λειώνουμε το βούτυρο και αφού αλείψουμε το ταψί, αρχίζουμε να στρώνουμε τα 2/3 από τα φύλλα μας τοποθετώντας τα ένα-ένα αλείφοντας το κάθε ένα ξεχωριστά με το βούτυρο. Μόλις ολοκληρώσουμε το στρώσιμο της βάσης, τοποθετούμε το μίγμα φιστικιού και τοποθετούμε τα φύλλα που περισσεύουν προς το κέντρο.
  5. Ολοκληρώνουμε την προετοιμασία του γλυκού, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία στρωσίματος των υπόλοιπων φύλλων και τελειώνοντας αυτή τη φορά γυρνάμε τα φύλλα προς τα έξω ώστε να «κλείσουμε» τη γέμιση μέσα στα φύλλα. Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι στο σχήμα που θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό και το τοποθετούμε στο φούρνο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στο δεύτερο ράφι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια.
  7. Αφού ψηθεί, το βγάζουμε και αμέσως ρίχνουμε το σιρόπι.
  8. Για το σερβίρισμα πασπαλίζουμε τα κομμάτια με τριμμένο φιστίκι.

Λίγα μυστικά ακόμα
Σημείωση: Για να διατηρηθεί τραγανό το φύλλο επιλέγουμε ή το γλυκό μας ή το σιρόπι να είναι κρύο. Αφού το σιροπιάσουμε, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.


Τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του άρθρου υπόκεινται υπό την ιδιοκτησία του ιστοχώρου μας http://greek-visions.blogspot.gr και www.greek-visions.com
Για οποιαδήποτε αναδημοσίευση παρακαλούμε να αναφέρετε ως πηγή τουλάχιστον ένα από τα δύο ιστολόγια.
Share on Google Plus

About ben

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου